Elmalı kurabiyeler, turtalar veya elmalı tartlar( turta ile arasındaki farkı hala bilmiyorum ama neyse ) bana hep çocukluğumu hatırlatır, aslında sanırım herkeste bu durum böyle. Türkiye'ye geldiğimiz ilk yıllarda en çok sevdiğim tatlı oldu. Özellikle babaannem yaptığı zamanlarda mutfaktan çıkmaz, elma ve tarçından çıkan muhteşem kokuyu içime çekerdim; bir an önce pişsin diye fırının başında nöbet tutardım.
Antalya'da açıldığından beri müdavimi olduğumuz bir restaurant var ve yemeklerimizi yedikten sonra garsonlar artık biz sipariş vermeden tatlılarımızı getirirler; miss gibi kokan sıcacık elmalı turta yanında çiğ krema ile servis edilir, ilk lokma alınır, ağızda eriyen bir hamur, miss gibi tarçın, elma kokusu ve kıtır kıtır ceviz ile fındık. İnanılmaz bir lezzet. Yıllardır giderdik ve bir türlü tarifini alamazdık son gittiğimizde ne olduysa ısrarlarıma dayanamayan sevgili şefimiz önce tarifi sadece bana vereceğini, ama benden kimseyee vermememi istedi. Sonra da restaurant adını vermeden tarifi yayınlayabileceğimi söyledi; bu isteğine saygı duyarak ve büyük bir sevinçle tarifi yayınlıyorum.
Malzemeler:
1,5 su bardağı kadar pudra şekeri
3 yumurta
250 gr tereyağı ( çok az bir kısmını kabınızı yağlamak için ayırın)
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
1/2 çay kaşığı mahlep
4 elma
2 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı zencefil
8-10 çorba kaşığı toz şeker
Fındık ve ceviz
Yapılışı:
- Tereyağı ve pudra şekerini iyice çırpın ve kremsi bir kıvama gelince yavaş yavaş yumurtaları kırıp çırpmaya devam edin.
- karışımın içerisine kabartma tozu ve unu eleyerek ekleyin, elinize yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Yumuşacık bir hamur elde etmeniz gerekiyor, o yüzden unu azar azar ilave edin.
- Turta kalıbınızı yağlayın ve hamurun 1/3ini ayırıp; buzluğa kaldırın. Kalan hamuru kalıbınıza yayın ve buzdolabına kaldırın.
- Elmaları rendeleyip, şeker,tarçın ve zencefille birlikte ateşe koyun, elmalar suyunu çekene kadar pişirin, en son olarak biraz iri dövülmüş ceviz ve fındıkla 2 dakika kadar ateşte çevirin ve karışımı dolapta bekleyen turta hamurunun üzerine yayın. Buzlukta bulunan hamur parçasını da turtanın en üstüne rendeleyip her tarafını kaplayın.
- 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirin.
- Son olarak ılık turtanızı çok az çiğ krema ile servis edin!( ben turtayı yaptığımda evde çiğ krema yoktu; ama bugün misafirlerime çiğ krema ile sunacağım.)
Afiyet olsun!!!Herkese iyi hafta sonları.
38 yorum:
Neden hepimiz bayılırız elmalı tartlara? Öyle değil midir? Sevmeyene rastlamadım...
Evren'im canım sorma bayılırım elma ve tarçın karışımı kokusuna,pudar şekeriylede enfes görünüyor ben bu dilimi aldım,ellerine sağlık,kocaman öptüm...
Pastayı ilk gördüğümde üzerinin merengli olduğunu düşündüm..Okuduğumda yanıldığımı anlamışım..Bu tür pasta ve tartların yanına mutlaka 1 kaşık krema olur Alman'larda..Bendede takıntı olduğunundan,tartların yanına arıyorum yerken..)
Ellerine sağlık..Sevgilerle
Evrencim
Ellerine sağlık
akşama bende ekliyim turta tarifimide piti olalım
seninki çok süper görünüyor.
afiyet olsun
sevgiyle kal
Tijenciğim gerçekten nedenini ben de bilmiyorum,
Deryacığım afiyet olsun canım,
Damak Tadı kesinlikle haklısın ben de Almanya'dan gelen birisi olarak o kadar alışmışım ki onların lezzetlerine bazen ben bile şaşırıyorum,
Dilekciğim hadi koy da pişttiiii diyeyim:)))
ÖYLE GÜZEL ANLATMIŞSIN Kİ CANIM İSTEDİ VALLAHİ.OLSA DA YESEM ŞİMDİ:-) ELİNE SAĞLIK,NEFİS GÖRÜNÜYOR TARTIN.TARİF İÇİN DE ÇOK TEŞEKKKÜRLER. BU ARADA ÇİĞ KREMAYI EVDE NASIL HAZIRLIYORUZ?SEVGİLERİMLE...
bunu bana yapmayacaktın, EN SEVDİĞİM LEZZET ELMALI TUTRALARDIR.ellerine sağlık canım çok çekti...hemen mutfağa gidip yapaçağım.
Evrencim ya turta yapasım vardı zaten üstüne tuz biber oldu yani yapmak şart oldu. Ellerine sağlık....
Ya ukalalık yapıyo demezsen turta ile tart arasında fark var aslında sorduğun için yazıyorum. Seninde dediğin gibi turta sıcak olarak yenebilir, ve malzemelerin tamamı pişirilir. Tart ise sadece alt hamuru pişirilir. üstünde ise taze meyveler olur ve soğuk olarak yenir. Arasındaki fark bu...Yani senin verdiğin isim doğru bu turta.... Şeker dayanamadım ya yazayım dedim. Öptüm....
evren'cim
canım benim ellerine sağlık .elmalı turta'nın kokusu buraya kadar geldi.Nefis görünüyor.
Neslihancığım çiğ kremayı evde yapmadım bir koşu marketten gidip aldım canım,
Saniyeciğim şimdiden ellerine sağlık, afiyet olsun,
Banucuğum bu tamamen çekim yasası ile alakalı canım. Ukalalık der miyim hiç, ne güzel sayende bilgilerimi geliştirdim, böyle bir fark olduğunu tahmin ediyordum ancak emin değildim, sayende kesinleşmiş oldu, teşekkür ederim tatlım,
Ayşegülcüğüm hadi gel ben kahve de yaparım yanına beraber yeriz,
Görüntü çok güzel ama, ben restoranda yediğiniz lezzeti yakalayabildinizmi diye merak ettim. Ustaların hep bir şeyi eksik verdikleri söylenir ya...
Sevgiler
Canisi ellerine saglik,bende bayilirim bu saate canim çekti,harik gorunuyor,bu bana yapilmaz ki:))simdi ben nasil uyucam mutlak ruyama girer,geç olmasa girip yapçam hani,supersin balim,eline saglik...optum evrencim
Lokanta sahibem bu sefer usta eksk vermedi, aynısını yakaladım; ama ben bu tarifi alabilmek için yıllarımı verdim :)))
Hurişim yanımda olsan yanında kahve ile sana da ikram ederdim canım ama uzaktasın, üşenme de yap hadi,
Benim de çocukluğum elmalı pastalarla geçti.Sanırım bunun sebebi çok fazla çeşit de bilmemektendi.Ama o tadlar hafızalarımıza çok güzel yer etti.Ellerine sağlık...sevgiler......
Sevgili Cafe Gusto nostalji yapıyorum elmalı turta ile canım,
EVRENCİĞİM NASIL HAYIR DİYEBİLİRMKİ CANIMCIM..
ELLERİNE SAĞLIK HAYATIM.
SEVGİLER.İYİ HAFTA SONLARI DİLERİM.
slmlar bende elmalı şeylere bayılırım.ama hiç elmalı turta yada tart hiç denemedim.en kısa zamanda denicem.ellerine sağlık .muhteşem.
Su icinde elma ve tarcin olan tatlilara ben de bayiliyorum. Ne de lezzetli olurlar. Cooook nefis olmus tartin ellerine saglik canim benim. Asagidaki lale kurabiye de cok güzel valla, sekline bayildim. Ellerine saglik canim, öpüyorum.
Ellerine sağlık canım :))
Bizim evde de elmalı turta çok sevilir :))
Bir önceki postta gördüğüm lale de çok güzel duruyor :))
Güzel bir hafta sonu dilerim.
Sevgiler...
ellerine sağlk canım çok lezzetli görünüyor bir dilim olsa hayır demezdim sevgilerimle;))
Evren bende dün yaptım yayınlamak üzere bekletiyordum..
Ama ustanın tarifini en kısa zamanda denemek isterim..
Ellerine sağlık canım...
İyi pazarlar...
ELMA, TARÇIN VE CEVİZ.DAHA NE OLSUN.BİDE ZENCEFİL EKLENMİŞ.MUHTEŞEM. AROMA SÜPERRR.GÖRÜNTÜ ZATEN ÇOK GÜZEL.ELLERİNE SAĞLIK CANIM.AFİYETLER OLSUN.
Canım, elma ve tarçın süper bir lezzette birleşmiş, ellerine sağlık:).
Sevgiler..
aslı
Nunucuğum afiyet olsun canım, bu arada İstanbul gezisi için teşekkürler,
Serpilciğim gönül rahatlığı ile deneyebilirsin, çok güzel bir lezzet,
Senemciğim teşekkürler canım, gerçkten çok lezeetliler öyle değil mi?
Zerrinciğim teşekkürler canım, beğenmene sevindim,
Kardelenciğim sana tekrar yaparım zira evdekiler tükendi,
Pelinciğim kış geldi ya herkes elmalı tatlara ağırlık veriyor, bunu da denemelisin bence,
Arzumcum haklısın canım, aroması çok lezzetli; bayıla bayıla yedik,
Aslıcığım nefis bir lezzet oldu, teşekkürler.
of of turtaya buyrun yani enfes bir görüntü ellerine saglik sevgiler iyi pazarlar canim
Evren'ciğim bizim de artık bir Antalya toplantısı yapma zamanımız geldi galiba. Sen varsın, ben varım, Meral var. Başka kim var biliyor musun? Belki güneşli bir günde bizim çay bahçelerinden birinde veya Tevfik ustanın orada buluşabiliriz. O zaman imzalarım kitapları. Ne dersin?
Bende bayılırım tarçın ve elma kokusuna...Valla senin turtanın kokusu buraya kadar geldi arkadaşım ellerine sağlık...
mutfaktahersey.blogcu.com
görüntü nefis.ellerine sağlık canım..
Sevgili Evren,
bir konudan emin olamadım. Gerçekten hamurunm 2/3'ünü üstüne rendeliyor 1/3'ünü alt hamur olarak mı kullanıyoruz?
Fotoğrafta alt hamur daha kalın göründüğü için beni aydınlatırsan sevinirim.
Sevgiler,
Zeynepp
Keskinliciğim teşekkürler canım,
Tamam Tijanciğim, anlaştık,
Mutfakta herşey teşekkürler canım,
Defneciğim teşekkürler canım,
Zeynepciğim haklısın yanlış yazmışım, hamurum 1/3'ünü buzlukta saklayıp, üzerine rendeleyeceğiz. Düzelltiğin için teşekkür ederim.
Evet evet ben de bayılırım elmalı herşeye. Çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık Evrenciğim.
Buluşma çok güzel geçer umarım.
Sevgilerimle...
Burçinciğim teşekkürler canım, keşke sen de olabilseydin!!!
Burdaki herkes elmalı her şeye bayılıyo sanırım. Ne güzel :)
Turtası da ılıkken, yanında bir top buz gibi kaymaklı dondurmasıyla müthiş olurr :P
Eline sağlık Evren abla:)
Oburcuğum evet biz elma sevenlerdeniz, harika değil mi?:)))Bence de dondurmayla da süper olur canım,
ya merak ettim bu çiğ kremayı çırpıp mı kullanıyoruz? yanına mı koyuyoruz yoksa üstüne mi döküyoruz? hani biraz sıvıya o yüzden soruyorum
Nermiciğim çiğ kremayı biraz çatalla karıştırıp tabağın bir kenarına koyarsan görüntü olarak da şık durur.:)))
merhabalar elmalı turta çok güzel görünüyor bendede buna benzer bi tarif var 2 yumurta ile yapılıyor benimki ben bir su bardağı toz şeker ekliyorum birde bunu denemek istiyorum ustalar gerçek tarif vermezler ama tarifi aldıktan sonra evde deneyip aynı tadı yakaladınızmı birde üstüne pudra şekeri serpelimmi cevaplarsanız sevinirim sevgiler.
Sevgili Adsız,
Evet ustalar genellikle gerçek tarifleri vermez ama bu sefer arkadaşlığımızdan ve ısrarımdan ötürü verdi ve lezzet tuttu. Ben resime de gördüğünüz gibi pudra şekeri serptim. Denemenizi tavsiye ederim.
Sevgiler
Evren
Yorum Gönder