2 Haziran 2012 Cumartesi

PDÇS -75 TARİF NO: 33 VE 34

FİNCAN TEYZE - AY ÇÖREĞİ VE UN KURABYESİ

Sevgili arkadaşım bana 2 güzel tarif bırakmış ama ben ay çöreğini görmemişim öncelikle kendisinden bu hatam için özür diliyorum ve çook teşekkürler ediyorum. Arkadaşımın diğer tarifleri için tık tık...


Malzemesi

Hamuru için
3 bardak un
2 yumurta (birinin sarısı üeri için ayrılacak)
1 paket yaş maya (42 gr.),
150 gr. margarin
1 kahve fincanı süt
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 limon kabuğu rendesi

İç harcı için

1 su bardağı ceviz
1 su bardağı şeker
6 yemek kaşığı bayat ekmek ya da tuzsuz galeta (robotta çekilecek un kıvamında olacak)
4 yemek kaşığı üzüm
2 tatlı kaşığı tarçın (ben 1,5 kaşık kullandım)
1 kahve fincanı süt (sütü hamurun içine koyacağımız zaman ekleyelim yoksa sulanıyor)
Hazırlanışı

Süt içinde mayayı eritiyoruz. Daha sonra tüm malzemeleri katarak kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Kullandığımız fincan ve yumurtaların boyutunun farklı olması nedeniyle unu eksik gelebilir. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Üzerini örterek ılık bir yerde yaklaşık 45 dakika - bir saat mayalandırıyoruz. İç harcı için süt hariç tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Sütü en son harcı hamurun içine koyacağımızda ekleyip, karıştıracağız.
Ben kalan ekmekleri kurutup ya da fırınlatyıp robottan geçiriyorum. Dolapta muhafaza ediyorum. Köfte yaparkende bu ekmekleri kullanıyorum. Ay çöreğinin iç malzemesi içinde ondan kullandım. Siz ekmeği fırınlayıp, robottan geçirebilirsiniz. Taze ekmek olmayacak yoksa hamur olur. Galetada olur ama mutlaka tuzsuz olsun. Normal galeta konulduğunda tuz tadını alıyorsunuz. Ben ekmekle olanın daha lezzetli olduğunu düşünüyorum seçim sizin.Mayalanan hamuru ikiye bölelim iki tepsi için. Bu ölçülerle yaklaşık 25-30 ay çöreğimiz olacak. Cevizden daha büyük ayırdığımız parçaları güzelce yuvarlıyoruz ve 10-15 cm çapında açıyoruz. Bu aşamada ben hepsini açtım masaya dizdim. İç harcını hepsine paylaştırdım ve rulo yapıp uçlarını aşağya doğru kıvırarak, ay şeklini verdim. Böylece bazısı az bazısı çok olmadı ve iç malzemenin hepsini kullanmış oldum.



Malzemesi


9 kahve fincanı un
1 paket margarin
6 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya

Üzeri için

Pudra şekeri

Hazırlanışı

Tüm malzeme karıştırarak ele yapışmayan, kulak memesi kıvamında, yumuşak bir hamur yoğurulur. Yalnız hepimizin kullandığı fincanlar farklı olabilir. O nedenle 7-8 fincan un koyarsınız gerisini hamurun kıvamına göre yavaş yavaş eklersiniz. Çok sert yoğurmayın, yumuşak olacak. Un kurabiyesine kabartma tozu özellikle koymuyorum. İçindeki pudra şekeri gözünüze az gelebilir ama üzerine bolca pudra şekeri koyacağımız için kendini dengeleyecek. Yine de çok şekerli sevenler pudra şekerini bir miktar arttırabilir.Küçük küçük yuvarlanır. Ben büyüklüğünü ceviz kadar yaptım. Lokmalık...Yağsız* tepsiye dizilir ve 180 derecede pişirilir.
Haydi fırına... Çok kızarmayacak, hafif sararacak, hemen alacağız fırından...Üzerine pudra şekeri serpilir bolca... zaman tutmadım bir dahaki sefere hem saat tutarım hem de daha detaylı fotoğraflarım. Afiyet olsun...

* Püf noktası: Margarin kullandığım hiçbir şeyde tepsinin altını yağlamıyorum. Özellikle un kurabiyesinde tepsinin altını yağlarsanız kurabiyeleriniz yayılır.
Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürerek 180-200 derecede pişirdim.Afiyet olsun.








Hiç yorum yok: